De voordelen van onze pelletkachels:

  • Je krijgt 2 tot 3 jaar garantie.
  • Je geniet van een extreem hoog rendement, bijgevolg ook van een laag pelletverbruik dankzij de performante warmtewisselaar en de brandstofherkenning.
  • Je hoeft geen leidingen te leggen voor gas of vloerverwarming.
  • Je bespaart brandstof want uw cv-installatie verbruikt minder.
  • Pellets zijn niet onderhevig aan prijsschommelingen.
  • Propere verbranding dankzij een gecontroleerde verbranding via het rds-systeem. 
  • Milieuvriendelijk, ontsteekt snel zodat u weinig elektriciteit verbruikt.
  • U haalt rendementen van meer dan 90%.
  • Pellets zijn CO2-neutraal en dus niet belastend voor het milieu.
  • Je kan je pelletkachel via een afstandsbediening of via uw smartphone aansturen.
  • Je kachel is heel eenvoudig te reinigen.
  • Het venster blijft lang proper dankzij een ingebouwd ruitspoelingsysteem.
  • Je kan minstens vier verschillende programmaties per dag opgeven.
  • Je geniet van een stille en geurloze installatie.
  • Maakt geen vuile vlekken of brandvlekken in de omgeving van uw kachel.
  • Na de verbranding blijft heel weinig as over (minder dan 1%).
  • Je geniet van dezelfde sfeer als bij een houtkachel.
  • Je hebt de keuze tussen een kachel met ventilator of met stralingswarmte.
  • Je kijkt toe op een gezellige, zichtbare vlam.
  • Eén druk op de knop en je bekomt de gewenste temperatuur.
  • Ideale verwarming voor elk seizoen, ook in het tussenseizoen.
  • Je hoeft niet met hout te zeulen, de zakken pellets zijn compact, stofvrij en wegen niet zwaar.
  • Een voorraad pellets neemt minder plaats in dan houtblokken.
  • Je geniet van een quasi stofvrije verwarmingsinstallatie.
Foto: 
Heeft een pelletkachel nog toekomst?
Korte inhoud: 

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, rijzen er steeds meer vragen over de toekomst van pelletkachels. FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Hout-Energie, benadrukt echter dat moderne hout- en pelletkachels, mits voorzien van het Ecodesign-Label, een belangrijke rol kunnen blijven spelen in onze energietransitie en roept overheden dan ook op om dit te stimuleren. Maar hoe verhoudt de pelletkachel zich tot andere verwarmingsopties zoals warmtepompen, of andere alternatieven binnen de hernieuwbare energiebronnen?

Informatie: 

De relevantie van de pelletkachel vandaag

Meer dan 20% van de Belgen verwarmt zijn woning (deels) met een hout- of pelletkachel. Toch blijkt uit onderzoek dat veel van deze toestellen verouderd zijn: een op de vijf houtkachels in België is ouder dan 15 jaar. Deze oudere kachels zijn vaak inefficiënt en veroorzaken meer uitstoot van fijnstof. De noodzaak om deze toestellen te vervangen door moderne, efficiënte modellen is daarom groot. Het is dus van groot belang om als overheid dit te stimuleren met premies om de Europese doelen ter verlaging van de broeikasgassen te behalen.

Nieuwe bouw- en renovatie-eisen

Vanaf 2025 worden de energieprestaties en hernieuwbare energie-eisen voor nieuwbouw en renovaties aangescherpt. Voor nieuwbouw wordt het verplicht om zonnepanelen of een zonneboiler te installeren, met een minimale opbrengst van 15 kwh per vierkante meter vloeroppervlakte. Bij renovaties is deze eis 20 kwh per vierkante meter, maar zonnepanelen blijven optioneel. Verwarmen met een warmtepomp of een systeem op biobrandstof, zoals een pelletkachel, blijft ook een toegelaten keuze.

In vlaanderen wordt bovendien het gebruik van gas in nieuwbouw volledig verboden vanaf 1 januari. Dit betekent dat niet alleen gasketels, maar ook hybride warmtepompen – die gas combineren met elektriciteit – niet meer worden toegelaten. Voor renovaties blijft gas nog wel een optie, maar de installatiekosten zijn aanzienlijk gestegen, waardoor duurzame alternatieven aantrekkelijker worden.

De pelletkachel als verwarming op biobrandstof

Pelletkachels maken gebruik van houtpellets, een hernieuwbare vorm van energie uit biomassa. Dit maakt de pelletkachel een volwaardig systeem op biobrandstof. Moderne kachels voldoen aan strenge emissienormen van Europa en bieden een efficiënte manier om te verwarmen zonder een te grote financiële investering. Bovendien is biomassa, zoals hout en pellets, een van de goedkoopste hernieuwbare energiebronnen per kilowattuur.

Combineren van warmtepompen en pelletkachels

Hoewel warmtepompen steeds populairder worden, blijft de pelletkachel een belangrijke speler in het streven naar een duurzame energievoorziening. 43% van de woningen met een warmtepomp hebben een pelletkachel als bijverwamring omdat men de gehele woning niet aangenaam kan verwarmen met alleen maar een warmtepomp. Beide technologieën vullen elkaar goed aan, aldus FEBHEL. Een warmtepomp biedt uitstekende mogelijkheden voor hoofdverwarming, terwijl een pelletkachel ideaal is als bijverwarming of als oplossing in situaties waar een warmtepomp alleen niet volstaat (bv. in woningen waar volledige isolatie of een volledig elektrische oplossing niet haalbaar is). Ze kunnen perfect worden gecombineerd met een warmtepomp om een hybride systeem te creëren dat zowel kosteneffectief als duurzaam is.

Economische overwegingen

Pelletkachels bieden niet alleen een milieuvriendelijke oplossing, maar ook een betaalbare optie voor huishoudens. Elektriciteit voor warmtepompen is momenteel vier keer duurder dan gas, vooral door belastingen en heffingen. Pelletkachels vormen daardoor een aantrekkelijk alternatief voor wie wil besparen op de energiekosten zonder in te boeten op duurzaamheid.

Conclusie

De toekomst van pelletkachels ziet er veelbelovend uit, zeker nu ze voldoen aan strenge milieunormen en een efficiënte, hernieuwbare energiebron bieden. Als systeem op biobrandstof kan de pelletkachel een belangrijke rol blijven spelen in de Belgische energiemix, vooral in combinatie met andere duurzame technologieën zoals warmtepompen. Het is aan beleidsmakers, fabrikanten en consumenten om deze mogelijkheden optimaal te benutten en zo bij te dragen aan de energietransitie.

Bron: De Zondag (Roularta) en De Tijd